Carte: Călătorii, munți, fluvii - autor Iosif Gheție

Producător: Romania Pitoreasca
212834
Preț cu TVA: 39 RON

Cumpăr
favorite
Greutate: 0.1 kg
Cod produs: 212834
 

Carte: Călătorii, munți, fluvii - autor Iosif Gheție

Apropiații, lumea alpină în general, îi spun Ioșca. Ioșca Gheție. A fost unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști români, maestru al sportului, antrenor la IPGG (alături de Dan Vasilescu) din perioada anilor ’70-’80.

Pe la începutul deceniului al veacului trecut, a părăsit România stabilindu-se în SUA. Până atunci, apucase să escaladeze în bună măsură munții noștri, într-un admirabil iureș.

Ca și o parte dintre munții din unele țări vecine, inclusiv Caucazul și Elbrusul (fosta URSS). Stabilindu-se în SUA, n-a mai avut nici o opreliște să ajungă pe vârfurile pe care și le-a dorit. Rămâi uimit pe unde a putut ajunge! De multe ori, ca și în România, alături de soția sa, Vera, și dânsa o pasionată cățărătoare.

Lansarea cartii a avut loc in 22 august 2024, ora 16:00, la A.S.E. - Academia de Studii Economice, intrarea din Calea Dorobantilor, etaj 1, sala 2102 OMV, Sector 1, Bucuresti

 

Cartea reprezinta nr.39 din colectia „Verde” publicata de Editura Romania pitoreasca

 

INTRODUCERE (fragment)

Cand am inceput sa scriu aceasta continuare fireasca a volumului „Magia Calatoriilor”, publicat in 2023, m-am intrebat „Oare am reusit sa transmit magia pe care am simtit-o si am trait-o in calatoriile noastre cu numeroase ascensiuni montane asociate cu ele?”. „Am reusit sa trezim curiozitate in a fi citite aceste impresii si dorinta de a merge pe urmele noastre?”. Din comentariile primite si ca urmare a interesului aratat de cateva institutii culturale, raspunsul e afirmativ.

Da, calatorim pentru a vedea obiective turistice incarcate de frumusete, farmec, istorie, multe dintre ele unice din punct de vedere al realizarilor arhitecturale. In plus, parcurgem trasee montane ce ofera o alta fata a fiecarei tari intr-un cadru peisagistic natural. Cu o panorama asternuta la picioarele tale. Calatorim pentru a ne incarca bateriile, pentru a ne lupta cu stresul si presiunea de zi cu zi a tesaturii sociale, a profesiunii, familiei, grijilor, fricilor si rutinelor. Tanjim dupa libertatea temporara de face ceva diferit, de a vedea ceva nou, ceva neasteptat, dupa o descoperire sau dupa implinirea unui vis, a unei nazuinte. Nu de putine ori suntem luati de valuri de uimire , dornici de o companie buna si o conversatie care pe munte se leaga mai usor. Sunt constient ca nu sunt jurnalist si nu este misiunea sau dorinta mea sa fac un documentar echilibrat. Intentia mea este aceea de a prezenta un itinerar si impresiile de calatorie, in speranta ca acestea vor fi o posibila sursa de inspiratie pentru cititor. O mostra de plimbare pe munte, de vizita a unui parc national montan cu rasplata unor imagini unice. Fara sa prezint o sinteza istorica, sociala, economica, politica si culturala, incerc sa ofer totusi suficiente date pentru a crea un context care sa mearga dincolo de de stereotipuri.

Iosif Ghetie

 

CUPRINS

Introducere 5

1. China. Un miracol economic 7

2. O scurta istorie in Dinastiile Chinei 9

3. China de Nord 13

4. China de Sud si Sud-Vest 61

5. Croaziera prin cele Trei Chei ale Fluviului Yangtze 102

6. Tibet 109

7. Hong Kong 121

8. Macau 128

9. Taiwan 131

10. Singapore 141

11. Vietnam in cateva cuvinte 152

12. Calatorie in Vietnam de la Ho Chi Minh City la Hanoi 164

13. Cambodgia. Nu poti ascunde o tragedie 194

14. In loc de epilog 204

Ultimele produse vizitate:

Cele mai vizitate produse

  • Bocanci La Sportiva TX5 Gore-Tex
  • Bocanci La Sportiva Karakorum Evo Gore-Tex
  • Sosete de iarna Mund Primitive, din lana Merino 100%
  • Crampoane Veriga Mount Track
  • Bocanci La Sportiva Aequilibrium ST Gore-Tex
  • Bocanci La Sportiva TXS Gore-Tex
  • Bocanci La Sportiva Stream Gore-Tex®
  • Bocanci LA Sportiva Trango TRK Leather GTX